با استفاده از فرمول‌نویسی آرایه‌ای (Array formulas) می‏‌توانید فرمول‏‌ها را به صورت کلی بنویسید و روی چندین سلول اعمال کنید. ساده‌ترین کاربرد فرمول نویسی آرایه‌ای، فرمول نویسی روی ستون‏‌ها است. به این صورت که دیگر به جای استفاده از نشانی یک سلول برای نگارش فرمول، شما می‏‌توانید محدوده‌ی یک ستون را در فرمول مورد استفاده قرار دهید. در ادامه مطلب با ۱۴خورشید همراه باشید با روش استفاده از فرمول نویسی آرایه‌ای آشنا شوید.

برای مثال مطابق شکل زیر، برای به دست آوردن حاصل‌ضرب اعداد ستون D در ستون E، در روش سنتی باید فرمول E1*D1= را در سلول F1 بنویسید و سپس فرمول را در سلول‏‌های متناظر مربوط به سطرهای دیگر کپی نمایید.

با استفاده از فرمول نویسی آرایه‌ای شما می‌‏توانید به صورت یکجا محدوده‌ی (F1:F3) در ستون F، را انتخاب نموده و سپس عبارت D1:D3*E1:E3= را در آن بنویسید. برای راحتی کار می‌توانید بوسیله روش نام‌گذاری محدوده‌، یک نام برای محدوده‌‌های D1:D3 و E1:E3 اختصاص دهید.

البته تنها تفاوت فرمول نویسی آرایه‌ای با فرمول نویسی معمولی نحوه‌ی تائید فرمول می‌باشد. در واقع در فرمول نویسی آرایه‌ای بجای استفاده از کلید Enter، باید سه کلید Ctrl + Shift + Enter را همزمان فشار داد. به همین خاطر به فرمول نویسی آرایه‌ای، فرمول‌های سی.اس.ای (CSE Formulas) هم گفته می‏‌شود. پس از تائید مشاهده می‌کنید که در اطراف فرمول D1:D3*E1:E3= دو علامت کروشه {} ایجاد شده است. (دقت کنید که این دو کروشه بصورت خودکار پس از استفاده از سه کلید Ctrl + Shift + Enter ایجاد می‌شود بنابراین نباید بصورت دستی در ابتدا و انتهای فرمول کروشه بگذارید.)

حال اگر تصمیم داشته باشید که مجموع سلول های F1:F3 را محاسبه کنید می‌توانید با انتخاب سلول F4، فرمول (Sum(F1:F3= را بنویسید و تائید کنید. اگرچه اگر هدف اصلی محاسبه مجموع ضرب ستون D و E بود می‌توانستید همان ابتدا از فرمول نویسی آرایه‌ای استفاده کنید و در سلول F4 فرمول (Sum(D1:D3*E1:E3= را نوشته و برای تائید سه کلید Ctrl + Shift + Enter را همزمان فشار دهید.

* برای محاسبه مجموع ضرب ستون D و E، می‌توانید از تابع SUMPRODUCT نیز استفاده نمائید.

شکل کلی تابع SUMPRODUCT:
منظور از array در این فرمول، محدوده مورد نظر می‌باشد. با استفاده از این تابع می‌توان دو یا چند مجموعه از اعداد را در هم ضرب کرده و نتیجه را با هم جمع نمود.
=SUMPRODUCT(array1,array2,array3, …)

برای مثال بالا، در سلول F4 می‌توان از فرمول زیر استفاده کرد:

=SUMPRODUCT(D1:D3,E1:E3)

یک نمونه پرکاربرد از فرمول نویسی آرایه‌ای محاسبه خطا در محاسبات مهندسی است. بطور مثال برای مقایسه اعداد پیش‌بینی شده با اعداد تجربی از عبارت متوسط ​​درصد خطای مطلق ((Mean absolute percentage error (MAPE) یا (Mean absolute percentage deviation (MAPD استفاده می‌شود. MAPE را می‌توان با کمترین میزان محاسبات با استفاده از فرمول نویسی آرایه‌ای تعیین نمود.
به این صورت که با استفاده از روش نام‌گذاری محدوده‌، برای اعداد پیش‌بینی شده نام Forecasted_values و برای اعداد تجربی نام  Actual_values را انتخاب نمائید. سپس در سلولی که می‌خواهید خطا را محاسبه کنید فرمول زیر را وارد نموده و سپس برای تائید سه کلید Ctrl + Shift + Enter را همزمان فشار دهید.

=AVERAGE(ABS((actual_values-forecasted_values)/actual_values)))

برای مطالعه بیشتر فرمول نویسی آرایه‌ای به این آدرس مراجعه نمایید.

author-avatar

درباره فرزاد الماسی نیا

فرزادالماسی:طلبه پایه 5 حوزه علمیه یاسوج هستم با افتخار از این وظیفه.من در این قسمت از سایت مبلغان سایبری چهارده خورشیدمسئول بخش نرم افزار ها هستم.امیدوارم شمانیز از این بخش کمال استفاده را برده باشید. شما نیز می توانید.مطالب خود را برای ما ارسال فرمایید.ویا نرم افزار های مذهبی خود را..در این صورت با نام شما در سایت قرار داده می شود.از قسمت ارسال مطلب استفاده نمایید.ایمیل جهت ارسال نرم افزار. farzadalmasi85@gmail.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *