خواص جالبی از بلوط که تا کنون نشنیده اید:

درخت بلوط درختی بلند و قطور استکه ارتفاع آن تا حدود ۷ متر می رسد.این گیاه سطح وسیعی از دشتها و کوههای کازرون را پوشانیده است. دارای برگهای بیضوی دندانه دار و نوک تیز است. گل های آن به صورت سنبله ای آویزان است. میوه آن که در پیاله ی چوبین قرار دارد،دارای پوست چوبی است. علاوه بر این روی مغز بلوط پوست نازک شیری رنگی نیز وجود دارد که بعد از خشک شدن قهوه ای تیره می شود.این پوست به جَفت موسوم است.جفت ماده ای گس و تلخ و دارای بویی مخصوص است. مردم قدیم کازرون و به خصوص روستای دوان جفت را به دو گونه خشک می کردند.گونه ای از آن را که به وسیله آتش خشک می کنند جفت لُوی می گویند و گونه ای دیگر آن که در آفتاب خشک می شود به جفت کَلگ موسوم است.جفت کلگ نسبت به جفت لوی دارای مزه تلخ تر و از نظر خاصیت دارویی دارای اهمیت بیشتری است.

بلوط وواص

مزاج:همه اعضای بلوط سرد است.

از میان اعضای این گیاه تنها جفت وبرگ آن است که مورد استفاده طبی قرار می گیرد.مردم از دانه های آن نوعی نان به نام خَتِک درست می کردند.نان ختک از نظر مواد غذایی بعد از گندم قرار دارد که در مواقع قحط سالی بارها مردم را از گرسنگی و مرگ نجات داده است.

جفت قابض است. آب صاف کرده ی خیسانده ی آن را جهت رفع اسهال استفاده می کنند.علاوه بر آن برای رفع ناراحتی های معده مفید است.جوشانده ی آن برای برگرداندن غذای ناگواری که در معده مانده و باعث درد شده ،بسیار موثر است.

به این صورت که چند دقیقه بعد از نوشیدن این جوشانده بیمار استفراغ کرده،درد آرام می گیرد.آب جفت جدار معده و روده را که لغزنده شده و باعث اسهال مداوم می شود ، پاک می کند و آن را از لیزی می رهاند. اگرکوبیده جفت را در مخلوطی از روغن و موم عسل ضماد کنند و بر زخم بگذارند زخم التیام می یابد.جوشانده جفت همراه با برگ مورد مایع ضد عفونی کننده ی مفیدی است.معمولاً زنان از آن برای شست و شوی خود از آن بهره می برند.همچنین کوبیده برگ آن که در سایه خشک شده باشد،اگر روی زخم کهنه بپاشند و به اصطلاح آن را خشک بند کنند،مفید است.همچنین دود برگ بلوط برای پایین آمدن تب تاثیر دارد. پوست درخت بلوط اثر غیر قابل انکاری در رفع خونروی ها دارد و ترشحات ادرار را افزایش می دهد وضد عفونی می کند.

بلوط در زبان های مختلف:به زبان رومی بِلاتِن و بِلاسا گفته می شود. بلوط لغت پهلوی است و در لرستان این درخت را مازو و در کردستان بَرو گویند.نام های دیگر آن، برارمازو،قلقات،گلگاو، و زشکه است.

برای بلوط خواص بسیاری از دانشمندان و پزشکان قدیم ذکر شده است.

پوست و برگ درخت بلوط دارای تانن، قند، اسید گالیک،اسید مالیک، کوئرسین، موسیلاژ، پکتین، رزین و روغن است. بخش مورد استفاده این گیاه شامل پوست درخت، برگ و جفت بلوط خواهد بود. این گیاه دارای خاصیت آنتی‌باکتریالی بسیار قوی می‌باشد. برای تهیه محلول شست‌وشو از جوشانده پوست درخت استفاده می‌شود. بدین منظور ۱۵ گرم پوست درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به آرامی بجوشد تا حجم آن به دو سوم تقلیل یابد. از این جوشانده می‌توان به عنوان محلول شست‌وشو استفاده کرد یا آن را در وان حمام ریخته و در آن استراحت کرد. این محلول همچنین خون مردگی را درمان می‌کند و اگزما را از بین می برد. برای درمان بیماری‌های پوستی در وان حمام که در آن جوشانده پوست درخت بلوط را ریخته‌اید، به مدت ۱۵ دقیقه استراحت کنید.

چنانچه مقداری برگ درخت بلوط تازه را کوبیده و له شده آنرا بر جراحات و زخمها ضماد نمایند از پیشرفت و وسعت جراحت و زخم جلوگیری کرده و در درمان و التیام آنها اثری فوری دارد.
اگر مقداری برگ خشک شده درخت بلوط را سوزانده و آنرا نرم ساییده و بر روی زخمهای بدخیم و کهنه نظیرخوره و جذام بپاشند موجب بهبود و التیام اینگونه زخمها می شود.
چنانچه مقداری پوست نازک روی دانه ی بلوط که به جفت معروف است را نرم ساییده و با مقداری آب میل کنید در بهبود زخمهای معده و روده بی نظیر و موجب التیام زخمها و جراحات داخلی می گردد.
خوردن روزانه چند عدد شاه بلوط پودر شده که با شربت به و شربت سیب مخلوط شده باشد علاوه بر چاق شدن و تقویت قوه باه به عنوان پادزهری موثر جهت رفع اثرات زهرو سموم نیز مصرف آن تجویز و توصیه می شود.
چنانچه مقداری از پوست درخت بلوط را پخته و شب موقع خواب آنرا بر سر ببندند و صبح آنرا باز کرده و سر را با گل سرشوی بشویند ازریزش موها جلوگیری کرده و ریشه ی مو را محکم می گرداند و موجب سیاه شدن مو نیز می گردد.

author-avatar

درباره ثریا حیدری

سلام :حیدری هستم مدیریت دایرکتوری خواهران مبلغ پایگاه چهارده خورشید. بیا تا گل برافشانیم ومی در ساغر اندازیم /// فلک راسقف بشکافیم وطرحی نو در اندازیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *