بر اساس تورات، کشتی نوح ۱۵۰ روز پس از شروع طوفان بر فراز کوه آرارات قرار گرفت. منابع اسلامی زمان یاد شده را دهم، هجدهم یا اواخر ذیحجه و نیز روز عید نوروز دانسته اند و مدت توقف کشتی بر روی کوه نیز یک ماه بیان شده است.
نام کوه آرارات در قرآن، جودِیّ است.جودی نام همین کوهی است که کشتی نوح بر آن قرار گرفت که در اصل به معنای جود و بخشش است. در واقع عرب ها این کوه را جودی، ایرانیان کوه نوح و ترکان کرداغ(سراشیب) و اروپاییان اغلب آرارات گویند.
کوه آرارات دارای دو قله و یکی به اندازه ۴۰۰۰ قدم از دیگری بلندتر است. این کوه عظیم که جایگاهی بلند داشته بر قله آن همواره برف نمودار است و حدود ۱۷۰۰۰ قدم از سطح دریا ارتفاع دارد.این کوه در شمال شرقی ترکیه قرار دارد و از اطراف به شهرهای ماکو در ایران، بایزید اِیغدیر در ترکیه و ایروان در روسیه محدود می شود.قرآن کریم از واژه جودی فقط یکبار به عنوان جای فرود آمدن کشتی نوح یاد کرده است: « وَ قیلَ یا أَرْضُ ابْلَعی ماءَکِ وَ یا سَماءُ أَقْلِعی وَ غیضَ الْماءُ وَ قُضِیَ الْأَمْرُ وَ اسْتَوَتْ عَلَى الْجُودِیِ وَ قیلَ بُعْداً لِلْقَوْمِ الظَّالِمینَ» گفته شد: اى زمین! آب خود را فرو بر، و اى آسمان! [از ریختن باران] باز ایست، و آب کاستى گرفت و کار پایان یافت و کشتى بر [کوهِ] جودى قرار گرفت و گفته شد: دورى [از رحمت خدا] بر گروه ستمکاران باد.»[۱]
بر اساس گزارش برخی تفاسیر ، نوح و همراهانش پس از فرود آمدن از کشتی، در دامنه کوه جودی قریه ای بنا کردند و آنرا «قریه الثمانین» (روستای هشتادان) نام نهادند، زیرا ساکنان آن بیش از هشتاد نفر نبودند و این نخستین دهی بود که پس از طوفان نوح بنا شد و هم چنین مسجدی بر فراز کوه جودی بنا شد که به مسجد نوح معروف است.
باستان شناسان روسی به پاره های کشتی نوح در کوه آرارات دست یافته اند. این تخته ها قطعات جدا شده از کشتی نوح بوده که بر اثر تحولات دریایی و زمینی در طول حدود ۵۰۰۰ سال همچنان در دل زمین مانده اند.[۲]
پی نوشت:
[۱] .هود،۴۴
[۲] . دائره المعارف قرآن کریم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی،۱۳۸۲، ج۱۰، ص۱۵۷-۱۶۰
منبع: http://www.shahrekhabar.com/