آیاتی که در قرآن مجید در آن از خداوند متعال طلب و درخواستی صورت گرفته است، دعا و در برخی موارد حکم دعا را دارند. چه در ابتدای آنها واژه «ربّنا»، «اللهم» و غیره باشد، یا نباشد.

JamNewsImage09571396

هر یک از دعاهای وارده در قرآن در بردارنده موضوعی خاص و بیانگر درخواست و نیاز از خداوند متعال است. شخص دعا کننده نیز در قرآن متفاوت است؛ گاه انسانی از صالحان و پیامبران است و گاه منافقی و اهل دوزخی که برای نجاتش از عذاب دعا می کند؛ گاهی شخصی برای خود و گاهی برای دیگران دعا می کند و در برخی موارد، خداوند خود دعایی را به پیامبرانش دستور می دهد. حال با نگاه به هریک از این موضوعات و درخواست ها، دسته ای از این دعاها در زیر ذکر می شود:

۱٫ دنیا و آخرت: «و اکتُب لَنا فى هـذِهِ الدُّنیا حَسَنَهً و فِى الأخِرَهِ»، [۱] و « رَبَّنا ءاتِنا فِى الدُّنیا حَسَنَهً و فِى الأخِرَهِ حَسَنَهً و قِنا عَذابَ النّار». [۲]

۲٫ توفیق برپایی نماز: « رَبِّ اجعَلنى مُقیمَ الصَّلوهِ و مِن ذُرِّیَّتى رَبَّنا و تَقَبَّل دُعاء». [۳]

۳٫ قرار گرفتن در زمره بندگان صالح خدا : «رَبِّ هَب لى حُکمـًا و اَلحِقنى بِالصّــلِحین». [۴]

۴٫ درخواست کمک و یاری از خداوند در برابر دشمنان: « رَبِّ انصُرنى بِما کَذَّبون »، [۵] «فدَعا رَبَّهُ اَنّى مَغلوبٌ فَانتَصِر» [۶] و «ر بَّنا اَفرِغ عَلَینا صَبرًا و ثَبِّت اَقدامَنا و انصُرنا عَلَى القَومِ الکـفِرین» . [۷]

۵٫ بهره مندی از علم و حکمت: « رَبِّ زِدنى عِلمـا» . [۸]

۶٫ آمرزش گناهان خود، پدر و مادر و مؤمنان: « رَبَّنَا اغْفِرْ لی‏ وَ لِوالِدَیَّ وَ لِلْمُؤْمِنینَ یَوْمَ یَقُومُ الْحِسابُ » [۹] و « رَبَّنَا اغفِر لَنا و لاِخونِنَا الَّذینَ سَبَقونا بِالایمـنِ ». [۱۰]

و دعاهای دیگری نیز در قرآن کریم هست که می توان به آنها مراجعه کرد و در مواقع دعا مانند قنوت نماز خواند، مانند: دعا برای هدایت، [۱۱] همسر و فرزندان، [۱۲] نجات از فتنه، [۱۳] قبولی اعمال. [۱۴]

پی نوشت‌ها:

[۱] . اعراف، ۱۵۶: «و براى ما، در این دنیا و سراى دیگر، نیکى مقرّر فرما».

[۲] . بقره، ۲۰۱: «پروردگارا! به ما در دنیا (نیکى) عطا کن! و در آخرت نیز (نیکى) مرحمت فرما! و ما را از عذابِ آتش نگاه دار!».

[۳] . ابراهیم، ۴۰ : «پروردگارا: مرا برپا کننده نماز قرار ده، و از فرزندانم (نیز چنین فرما)، پروردگارا: دعاى مرا بپذیر!».

[۴] . شعراء، ۸۳ : «پروردگارا! به من علم و دانش ببخش، و مرا به صالحان ملحق کن!».

[۵] . مؤمنون، ۲۶: «پروردگارا! مرا در برابر تکذیب هاى آنان یارى کن!».

[۶] . قمر، ۱۰: «او به درگاه پروردگار عرضه داشت: من مغلوب (این قوم طغیانگر) شده‏ام، انتقام مرا از آنها بگیر!».

[۷] . بقره، ۲۵۰ : «پروردگارا! بر ما صبر و شکیبایى فرو ریز، و گام‏هایمان را استوار ساز، و ما را بر گروه کافران پیروز گردان».

[۸] . طه، ۱۱۴ : «پروردگارا! علم مرا افزون کن!».

[۹] . ابراهیم، ۴۱ : «پروردگارا! من و پدر و مادرم و همه مؤمنان را، در آن روز که حساب برپا مى‏شود، بیامرز!».

[۱۰] . حشر، ۱۰ : «پروردگارا! ما و برادرانمان را که در ایمان بر ما پیشى گرفتند بیامرز».

[۱۱] . حمد، ۶؛   آل عمران، ۸٫

[۱۲] . فرقان، ۷۴٫

[۱۳] . ممتحنه، ۵ .

[۱۴] . بقره، ۱۲۷ .

جام نیوز

author-avatar

درباره یاسین مدرس

سلام بر شما کاربران گرامی//من یاسین مدرس طلبه پایه پنج حوزه علمیه کاربر سایت چهارده خورشیددر زمینه های مختلف ازجمله کار های فرهنگی فعالیت می کنم،از شما عزیزان درخواست داریم درزمینه معرفی سایت وانجام کار هاوفعالیت های فرهنگی با ما مشارکت کنید/فی امان الله.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *