بلوط درخت بومی در مناطق معتدله است و در ایران در جنگهای کردستان ،لرستان و کهکلویه وبویراحمد می روید . ارتفاع این درخت در بعضی نواحی تا ۵۰ متر و قطر تنه آن به ۳ متر نیز می رسد . برگهای درخت بلوط پنجه ای و مانند انگشتان دست می باشد . میوه درخت بلوط که به نام بلوط معروف است مانند فندق بوده و در پیاله ای جای می گیرد
ترکیبات شیمیایی:
پوست و برگ درخت بلوط دارای تانن ، قند ، اسید گالیک ، اسید مالیک ، کوئرسین Quercine ، موسیلاژ ، پکتین ،رزین و روغن است
خواص داروئی:
بلوط از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است
خواص میوه بلوط میوه بلوط از قدیم الایام مورد مصرف بوده و از آن به عنوان غذا استفاده می کرده اند . حتی اگر آنرا خشک و در کرده و با در گندم مخلوط می کنند و از آن نان تهیه می نمایند . می توان بلوط را بوداده و سپس آنرا در کرده و از آن چائی تهیه کرد . مقدر مصرف آن یک قاشق چایخوری در یک لیوان آب جوش می باشد .
این دم کرده را می توان برای مورد زیر بکار برد . ۱٫بواسیر را برطرف می کند . ۲-اسهال ساده و اسهال خونی را رفع می کند . ۳-درد معده و گاز معده را برطرف می کند . ۴-برای رفع کم خونی موثر است . ۵-نرمی استخوان را درمان می کند . ۶- برای تقویت عمومی بدن موثر است . ۷-برای معالجه اسهال اطفال ،در بلوط را با کاکائو مخلوط کرده و دم کرده آنرا به اطفال می دهند . خواص درخت بلوط برای استفاده از پوست درخت بلوط یم توان آنرا در کرده و با عسل مخلوط کنید و یا اینکه یک قاشق در آنرا در یک لیوان آبجوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید .
۱- خونریزیها را متوقف می سازد . ۲-درمان کننده بواسیر خونی است . ۳-خاصیت ضد عفونی درد . ۴-ادرار را زیاد می کند . ۵-ترشحات زنانه را از بین می برد . مصارف خارجی پوست درخت بلوط برای استفاده خارجی از جوشانده پوست درخت استفاده می شود . بدین منظور باید ۱۵ گرم پوست درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به آرامی بجوشد تا حجم آن به دو سوم تقلیل یابد . از این جوشانده می توان بعنوان کمپرس استفاده کرد و یا آنرا در وان حمام ریخته ودر آن ساتراحت نمود .
۱)خون مردگی را درمان می کند . ۲)اگزما را از بین می برد. ۳)برای درمان بیماریهای پوستی در وان حمام که در آن جوشانده پوست درخت بلوط را ریخته اید به مدت یکربع ساعت استراحت کنید . ۴)اگر واریس درید این قسمتها را با جوشانده پوست بلوط کمپرس کنید . گز علفیدر اثر نیش زدن حشره ای مخصوص به برگ و یا شاخه های درخت بلوط ماده ای به بیرون تراوش می کند که در اثر مجاورت با هوا سفت شده و به صورت دانه هایی به قطر ۲ سانتیمتر بر روی ساقه و یا برگ ظاهر می شود . برای استفاده از گز شاخه های درخت را تکان می دهند تا دانه های گز به زمین بریزد . البته این دانه ها مخلوط با برگ و پوسته درخت است که باید تمیز شود . گز علفی از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .
برای استفاده طبی از گز علفی می توان آنرا با عسل مخلوط کرد و یا جوشانده آنرا تهیه نمود .( ۵۰ گرم در یک لیتر آب جوش ) خواص گز علفی۱)قابض است . ۲ ) خونریزیها را متوقف می سازد . ۳)مقوی معده است . ۴)تقویت کننده دستگاه تنفسی است . ۵)سینه را نرم و صدا را صاف می کند . ۶)سرفه ها را برطرف می کند . ۷)تنگی نفس را درمان می کند. ۸)برای معالجه بواسیر گز علفی را با عسل مخلوط کرده و بر روی بواسیر بگذارید .
مضرات :
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .