مشروبات الکلی

یا اَیُّهَا الذین امَنوا اِنَّما الْخَمْرُ و الْمَسیرُ و الْانصاب وَ الْاَزْلام رِجْسُ مِنْ عَمَلِ الشَّیطانِ فَاجْتَنِبوهُ لَعَلَّکُم تُفْلِحُونَ *

اِنَّما یُریدُ الشَّیطانُ اَنْ یَوقِعَ بَیْنَکُمْ الْعَداوَه و الْبَغْضاءَ فِی الْخَمْرِ و الْمَیْسِرِ و یَصُدَّکُمْ عَنْ ذِکْرِالله وَ عَنِ الّصَلوه فَهَل اَنْتُمْ مُنْتَهون. مائده/۹۱-۹۰

همانا شراب و میگساری و …. ، پلید و کردار شیطانی است، از آن بگریزد تا رستگار شوید.

همانا شیطان برآنست که با آن بین شمایان دشمن کامی و کین خواهی برانگیزد و از یاد خدا و نماز بازتان دارد: آیا از آن دست بر نمی دارید؟

مشروب از دیدگاه اسلام

اسلام هر چه که باعث زایل شدن عقل شود را حرام دانسته و مرتکبین به ان را نهی کرده است عقل, پیامبر درون انسان است که هیچ وقت نباید زایل شود.

زیانهاى شراب منحصر به جنبه هاى بهداشتى نیست بلکه از جنبه هاى معنوى و اجتماعى قابل توجه است .

مفضل از امام صادق علیه السلام می پرسد: چرا خداوند ، شراب را حرام کرده است؟
فرمود: چون شراب معتاد به آن را ، به ارتعاش مبتلا می سازد. روشنی و بینش را از او می گیرد، شرف و غیرت و جوانمردی اش را زایل می کند و او را به گناهکاری و به کشتن بیگناهان و ارتکاب زنا، دلیر می سازد… بر میگسار ، جز بدی و پلیدی ، چیزی افزوده نمی شود.

مردی که به خدا ایمان نداشت از امام (ع) پرسید: چرا خدا شراب را حرام کرده است؟
فرمود: چون سرچشمه و ریشه ی همه پلیدی ها و فتنه هاست : ساعتی بر میخوارگان می گذرد که زمام عقل از کف می دهند، خدا را نمی شناسند …. پیرو شیطان می گردند، چون سررشته خود را در کف او نهاده اند هر چه او فرمان می دهد می کنند هر چند بگویند به بت سجده کنید.

در مجامع شیعه و سنّى، این حدیث معروف است که پیامبر اکرم (ص) ده گروه را لعنت کرده است که به گونه مستقیم یا غیر مستقیم در شراب سازى دخالت دارند:

۱- کسى که درخت انگور را به نیت شراب غرس کند؛
۲ – آن که بدین قصد از درخت تاک پاسدارى نماید؛
۳ – خریدار مشروبات؛
۴ – فروشنده آن؛
۵ – کسى که مى نوشد؛
۶ – کاسبى که از شراب فروشى پولى به دست مى آورد؛
۷ – فشار دهنده انگور به انگیزه ساختن شراب؛
۸ – افرادى که مشروبات را حمل و نقل مى کنند؛
۹ – تحویل گیرنده آن؛
۱۰ – ساقى یا کسى که شراب براى دیگرى مى برد.

در اسلام هیچ گناهى تا این حد نکوهیده نشده است. پیامبر (ص) به حضرت على (ع) فرمود: «اگر همه گناهان را در خانه اى جمع کنند، کلید آن شراب است.»

امام على (ع) مى فرماید: «خداوند شراب و مى گسارى را براى سلامت عقل حرام کرده است.»

امام صادق (ع) نیز فرمود: «اگر کسى دخترش را به شراب خوار بدهد مانند این است که او را در آتش انداخته است.»

مردى به على (ع ) گفت به نظر شما معصیت شراب خورى از زنا و دزدى بیشتر است ؟ فرمود آرى، زیرا زناکار ممکن است به همین گناه اکتفا کند، خود را بگناه دیگر آلوده نسازد ولى شراب خوار با آنکه به یک گناه آلوده شده به گناهان دیگرى نیز مانند زنا، دزدى، آدم کشى و ترک نماز آلوده خواهد شد.

آیاتی از قرآن مجید دربارۀ مشروب خواری

۱- آیۀ ۲۱۹ تا قسمتی از آیۀ ۲۲۰ سورۀ بقره : یسئلونک عن الخمر والمیسر قل فیهما اثمٌ کبرٌ ومنافع للنّاس و اثمهما اکبرُ من نفعهما و یسئلونک ماذا ینفقون قل العفو کذالک یبین الله لکم الآیات لعلکم تتفکّرون (۲۲۰) فی الدنیا و الآخرتط.

(آیه خطاب به خود حضرت پیامبر ص)در بارۀ شراب و قمار از تو می پرسند بگو در آن دو گناهی بزرگ است و منافع (مادی) یز برای مردم دارند (ولی) گناه آن دو از سود آن ها بزرگتر است. (همچنین) از تو می پرسند چه انفاق کنند؟ بگو افزون بر نیاز خود را . خداوند اینچنین آیات خود را روشن برای شما بیان می کند تا شاید شما(۲۲۰) در دنیا و آخرت تفکر کنید.

به نظر می آید فصل الخطاب قسمت آخر آیه کسانی از مردمان امروز باشند که حرام بودن مشروبات الکلی و مشکلات طبّی (و اجتماعی) حاصل از آن را می دانند پس این افراد باید با ایمان آوردن از صمیم قلب برای دنیای مردم و آخرت خود آنچه در توان دارند انجام دهند.
کلمۀ خمر به معنی پوشش است و لذا به پارچه ای که زنان سر خود را با آن پوشانده و مراعات حجاب می کنند «خمار » می گویند. از آنجا که شراب تشخیص را از عقل گرفته و در واقع آن را می پوشاند به آن «خمر » می گویند.

۲- آیۀ ۴۳ سورۀ نساء:یا ایّه الذین آمنو لا تقربوالصلات وانتم سکاری حتی تعلمو ما تقولون

ای کسانیکه ایمان آورده اید هنگامیکه مست هستید به نماز نزدیک نشوید تا بدانید که در نماز چه می گویید.

۳- آیۀ ۹۰ سورۀ مائده:یا ایّه الذین امنو انما الخمر والمیسر و الانصاب الازلام رجس ٌ من عمل الّشیطان فاجتنبوه لعلکم تفلحون.

ای کسانی که ایمان آورده اید همانا شراب و قمار و بت ها وتیر های قرعه، پلید و از اعمال شیطان است پس از آن ها اجتناب کنید تا شاید رستگار شوید.

۴- إِنَّمَا یُرِیدُ الشَّیْطَانُ أَن یُوقِعَ بَیْنَکُمُ الْعَدَاوَهَ وَالْبَغْضَاء فِی الْخَمْرِ وَالْمَیْسِرِ وَیَصُدَّکُمْ عَن ذِکْرِ اللّهِ وَعَنِ الصَّلاَهِ فَهَلْ أَنتُم مُّنتَهُونَ

همانا شیطان می خواهد به وسیله شراب و قمار، میان شما دشمنی و کینه بیفکند و شما را از یاد خدا و نماز باز دارد. پس (با این همه مفاسد) آیا دست برنمی دارید؟

البتّه در روایاتی خود حضرت پیامبر(ص) و حضرات ائمّه (ع) نیز هرگونه ارتباط با تولید و توزیع و یا هرگونه همکاری در رابطه با مشروبات الکلی را اکیداً ممنوع کرده اند.

یک عدّه می گویند: «آخر می گویند مقدار کمش ضرر نمی کند». جایی که منابع اسلامی اینقدر بر حرمت این ماده تأکید کرده اند بر زبان آوردن این نوع جملات از یک مسلمان واقعاً جای تأسّف است.

مضرات مشروب از نظر علم امروزی

یکی از گناهان کبیره از نظر دین اسلام خوردن مشروبات الکلی مییاشد که در این جا به برخی مضرت جسمانی مشروبات الکلی که با طب نوین به اثبات رسیده است اشاره می کنیم :

زیان های الکل بر مغز و اعصاب:

اثر اصلی عمده و کوتاه مدت الکل بر سیستم اعصاب مرکزی است.

مصرف نوشابه های الکلی در ابتدا موجب نوعی آرامش و رها شدن کاذب و افراطی می گردد. ولی پس از مدتی اثرات واقعی آن از جمله : ناهماهنگی در حرکات عضلات، اختلال در تصمیم گیری آسیب اعمال حرکاتی و مهارتی کندی واکنش و فعالیتهای دماغی و فکری تشدید حالت تهاجمی و پرخاشگری درهم و برهم حرف زدن سوزش قلب پرحرفی دوتا دیدن اشیا و افراد و افزایش ادرار میباشد.
شایع ترین اختلال سیستم عصبی در الکلیسم مزمن آسیب قرنیه و اعصاب چشم است.

زیان های الکل بر استخوانها:

بررسی گروهی از پژوهشگران نشان داده است که مشروبات الکلی سبب ضعیف شدن و شکستگی استخوانها می شود و استخوانهای شکسته در طولانی مدت به سختی درمان خواهند شد.
پزشکان می گویند مصرف مشروبات الکلی به تدریج مانع کار بافتهای استخوان ساز میشود و در ظی چند سال استخوانها صدمه می بینند و همچنین مصرف این مشروبات سبب کشیدگی تاندونها می گردد.

کلیه:

یکی از اطبا معروف انگلیس می گوید : اشخاصی که مبتلا به امراض کلیه می شوند ۵/۸۷درصد آن به واسطه مشروبات الکلی است. مشروبات الکلی میزان ادرار را زیاد کرده و سبب تورم بعضی اعضا چون شکم و پاها و پلک های چشم می گردد.

گردن:

در اثر استعمال الکل و مخصوصا آب جو گاهی پی گردن زیاد و محتاج به عمل جراحی میگردد.

تاثیر مشروبات الکلی بر کبد:

کسانی که به طور مزمن الکل مصرف می کنند در معرض خطر بالای نارسایی کلیه و کبد هستند moonshine می تواند برای کلیع شما بسیار مضر باشد زیرا حاوی سرب است و این عنصر برای کلیه ها مسمومیت زاست.
از کارهای مهم کبد تجزیه و خنثی کردن سمومی است که به داخل آن راه پیدا میکند اما متاسفانه در برابر سم الکل اثری ندارد و این الکل است که قدرت تحریک خود را روی کبد نیز اعمال می کند.
تاثیر مشروبات الکلی بر گردش خون : متخصصان می گویند الکل به همان شکل خالص، بدون آنکه تغییر ماهیت دهد وارد خون می شود و دستگاه گردش خون در معرض آسیب آن قرار می گیرد. گلبول های سفید خون را که به منزله سربازان مدافع بدن در مقابل میک روب ها نابود می باشند را از بین می برند و هموگلوبین خون را که محتوای آهن می باشد نابود و بدن را دچار کم خونی عجیبی مینماید.

مشروبات الکلی باعث اختلال در هضم غذا:

الکل مواد غذایی را سفت و سخت می سازد چنانچه اگر گوشتی را در مقداری الکل بیاندازیم مانند چرم میشود و در این حالت معلوم است که چه به سر معده می آید به علاوه الکل شیرهای معده را کم و نامرتب و فاسد می سازد و اجازه نمی دهد روی غذا تاثیر کند و غذای هضم نشده سربار معده میماند همچنین الکل اشتها را ازبین می برد.
مشروبات الکلی عامل جنون است، آمار دقیق تیمارستان ها نشان می دهد که تکثر دیوانگان کسانی هستند که سالهای دراز عمر خود را با میخوارگی و مستی بسر برده اند به موجب یک آمار در یک خانواده در آمریکا هفت نفرشان ابله و احمق بودند که پدر و مادرشان الکلی بوده اند.
دکتر پارکر که یکی از دکترهای مشهور نیویورک به شمار می رود گفته است که نصف حوادث دیوانگی و سفاهت به واسطه مشروبات است.
طبق آماری که در سال ۱۹۰۲ میلادی در انگلستان گرفته شده بود افرادی که در اثر خوردن مشروبات الکلی مبتلا به جنون و دیوانگی گردیده اند به این ترتیب است :
۲۲۴۹ نفر مرد و ۹۷۶ نفر زن.
طبق تحقیقات در انگلستان دانشمندانبه این نتیجه رسیده اند که تقریبا ۹۵ درصد از دیوانگی افراد جامعه در انگلیس به علت اعتیاد به الکل است. (البته ذکر این نکته به جاست که در دین مبین اسلام حتی خوردن یک جرعه شراب هم حرام میباشد)
اما رضا (علیه السلام)فرمودند : خدای عزوجل شراب را حرام فرمود : زیرا شراب تباهی می آورد، عقل شرابخواران را دگر گون می سازد و آنان را به انکار خداوند عزوجل و دروغ و تهمت بستن به او و پیامبرش وا می دارد و دیگر اعمالی چون تبهکاری و قتل که از شرابخواران سر می زند.

ضررهای مشروب بر سایر اعضا:

مشروب نه تنها دستگاه گردش خون بلکه تمام اعضا بدن را به افت الکل دچار می کند و شراب خوار را به سو هاضمه ، تشنج معده، شکم درد، و استفراغ و آسیب معده و ضایعات نوسوج مغزی و ناراحتی های قلبی از جمله اریتمی و تاکیکاردی، گرفتار می کند. پزوهشگران می گویند مصرف زیاد الکل موجب فلج شدن فعالیتهای مغزی و دستگاه تنفس و در نتیجه مرگ می گردد.

مضرات مشروب بر نوزاد و جنین:

امروزه آمار نشان می دهد مرگ کودکانی که والدین آنها مشروبات الکلی می نوشند بیشتر از سایر کودکان است که بر اثر سایر امراض از بین می روند و اطفالی که از پدران شراب خوار به وجود می آیند غالبا ضعیف علیل و غالبا به تشنج های شدید مبتلایند و قدرت دفاعی آنها در مبارزه با مشکلات زندگی ناچیز است و در برابر عفونت های مختلف بسیار حساسند، نقص بدنی انحراف ستون فقرات کر و لالی عوارض ناشی از غده تیروئید و همچنین ضایعات مغزی مانند عقب ماندگی رشد نکردن ماهیچه ها دیوانگی های حاد و غیره در آنان فراوان دیده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *