خداوند در قرآن کریم خطاب به پیامبر اکرم(ص)میفرماید:
«و امراهلک بالصلوه و اصطبر علیها»
خانوادهء خود را به نماز فرمان بده و بر انجام آن شکیبا باش.(طه، ۱۲۳)
قران مجید به یادگیری و آموزش به طور اعم و یادگیری و آموزش نماز به طور اخص، اهمیت بسیار داده است. اهمیت یادگیری از دیدگاه قرآن به اندازهای است که در اولین سوره های که بر پیامبر نازل میشود به مسئلهء یاددادن و آموزش اشاره شده و از خواندن و نوشتن و یادگیری به عنوان ابزارهایی برای پرورش و رساندن انسان به کرامت یاد گردیده است.
بی رغبتی کودکان به نماز
اگر کودکی علاقه ایی به نماز و مسایل دینی نشان نداد تنها عاملش اینه که پدر و مادر نسبت به مسایل نماز و دین حساسیت و رغبتی نشان ندادن و شرایط را برای کودکشان فراهم نکرده اند که کودک نسبت به نماز و مسایل دینی کنجکاو شود.
از رسول خدا پرسیدند که منظور شما از جمله وای بر فرزندان آخر زمان از دست پدرانشان! چه بوده است:ایشان فرمودند که منظور پدران مؤمنی که واجبات دینی را به فرزندان خود نمی آموزند و اگر آنان خود بخواهند احکام دین را فرا گیرند،ایشان جلوگیری میکنند(و حال آنکه)اگر کالایی به دست آورند از آن راضی و خوشحال خواهند شد. من از ایشان بیزار آنان نیز از من بیزارند.»(مستدرک الوسایل،ج ۲،ص ۶۲۵)
آموزش گام به گام نماز
تعالیم و تربیت و نماز باید به صورت تدریجی به کودکان آموزش داده شود و والدین باید از آموزش نماز به صورت یکباره جدا خودداری کنند به این دلیل که امکان دارد کودک از نماز دل زده شود.پس باید به صورت تدریجی نماز و مسایل دینی را به کودکمان آموزش دهیم و هر مرحله از آموزش را به صورت کامل انجام دهیم.
امام جعفر صادق در این مورد میفرماید:«ما اهل بیت هنگامیکه کودکانمان به پنج سالگی رسیدند،دستور میدهیم نماز بخوانند.پس شما کودکان خود را از هفت سالگی به نماز امر کنید و ما در هفت سالگی امر میکنیم به اندازه ی تواناییشان،نصف روز،بیشتر یا کمتر روزه بگیرند و دستور میدهیم هنگامیکه تشنگی و گرسنگی بر آنان غالب شد، افطار کنند.پس شما کودکان خود را در نه سالگی(در مورد پسران) به اندازه ی تواناییشان امر به روزه گرفتن کنید و چون تشنگی و گرسنگی بر آنان غالب گردید، افطار کنند.»(سنن النبی، ص ۱۵۷)
قال على – علیه السلام -علموا صبیانکم الصلاه وخدوهم بها اذا بلغوا ثمانى سنین
نماز را به فرزندان خویش تعلیم دهید، و چون به هشت سالگى رسیدند، آنان را وادار به خواندن این فریضه الهى نمایند. (وسائل الشیعه ، ج ۳، ص ۱۲).
معاویه بن وهب گوید: از امام صادق (ع ) پرسیدم : کودک را باید از چه سنى وادار به خواندن نماز کرد؟ حضرت فرمودند: بین شش تا هفت سالگى . (وسائل الشیعه ج ۳ ص ۱۲).
قال على – علیه السلام -یجب الصلوه على الصبى اذا عقل
نماز بر کودک زمانى که عقلش رسید لازم است . (جامع احادیث الشیعه ، ج ۴، ص ۴۳).
سختگیری والدین
امام باقر(ع)از قول رسول اکرم(ص)میفرمایند:«اسلام آیین محکم و استوار الهی است و دین سهل و خالی از مشقت است.با مدارا در آن قدم بردارید و عبادت خدا را بر بندگان خدا تحمیل نکنید و همانند سواری نباشید که مرکب خود را خسته و فرسوده میکند و در نتیجه نه راه سفر را پیمود و نه مرکبش سالم مانده است.»
به همین دلیل باید از طولانی کردن نماز کودکان و عبادات و نماز زیاد و طولانی و خسته کننده پرهیز کرد.
آسانگیری در مسائل دینی کودکان،از اهمیت بسزایی برخوردار است.در دوران خردسالی،در نماز باید به گونهای عمل کنیم که کودک احساس خستگی نکند.نباید نماز را برای او سنگین و کسلکننده بسازیم.به مصحلت اوست که نمازها را با ذکرهای طولانی و رکوع و سجودهای خستهکننده، طولانی نکنیم.حتی سفارش شده است به خاطر چند کودکی که با شما به نماز ایستادهاند آن را سریعتر بخوانید.از برخی کارهای مستحبی صرف نظر کنید،هشیار باشید که او کودک است و حال و روحیه ی شما را ندارد،به ویژه که از حالات و رفتار شما سر در نمیآورد و معنای عبارات شما را نمیفهمد. (قائمی،ص ۳۵)
تمرین مستمر و مداوم
ما بزرگسالان اگر چیزی را یاد بگیریم ولی اگر تمرین و تکرار آن را نکنیم مسلما فراموشش می کنیم.پس باید با کودکانمان تمرین داشته باشیم و از سر حوصله با آنان رفتار کنیم.ما باید کاری کنیم که خاطرات خوبی در ذهن کودک شکل بگیرد من باب مثال بردن کودکمان به مسجد و اجازه دادن به فرزندمان برای مشارکت در مسایل مسجد یا تشویق امام جماعت نیز میتواند خاطره خوبی را در ذهن کودک درباره مسایل نماز و دین ایجاد نماید.
برای فرزندانمان داستانهای نماز و داستان های دینی را به صورت جذاب بیان کنیم تا کودک و نوجوان جذب نماز شود.
براساس احادیث ذکر شده باید قبل از ۷ سالگی برخی زمینه های لازم برای برپاداشتن نماز توسط کودکان را ایجاد کرد، مثلا ذکرها،شعارهای مهم اسلامی،حرکاتی مثل ایستادن ساده رو به قبله،رکوع و سجود را میتوان یاد داد تا گاهگاهی در کنار والدین تمرین کنند.به تدریج وقتی کودکان با این فریضه انس گرفتند از ۷ سالگی به بعد باید از آنها خواست تا نماز بخوانند، اما در این فریضه نباید سختگیری کرد،تا پایان ۹ سالگی که مؤاخذه به آن اضافه میشود.