ژن‌ها تعیین‌کننده آستانه تحمل درد هستند

آستانه تحمل درد در افراد مختلف متفاوت است. میزان تحمل درد یک فرد به بسیاری از عوامل بیولوژیک و روانشناختی بستگی دارد.

پزشکان تاکید دارند که چهار ژن می‌توانند در توجیه علت تفاوت در تحمل درد در افراد مختلف نقش داشته باشند.

تشخیص اینکه آیا فردی دارای این چهار ژن است می‌تواند به پزشکان کمک کند تا در مورد میزان تحمل درد در بیماران درک بهتری پیدا کنند.

در یک بررسی، از بیش از ۲۷۰۰ شرکت‌کننده درخواست شد برای درمان دردهای مزمن از داروهای مسکن که با عنوان «نارکوتیک» شناخته می‌شوند، استفاده کنند. همچنین از آنان درخواست شد تا میزان درد را از صفر تا ۱۰ اعلام‌ کنند. سپس با خارج کردن افرادی که میزان درد در آنان صفر بود، مابقی شرکت‌کنندگان را براساس شدت درد در آنها به سه گروه تقسیم‌بندی کردند.

همچنین پزشکان در این مطالعه به بررسی ژن‌های COMT ،DRD2 ،DRD1 و OPRK1 در این افراد پرداختند. به گفته پزشکان، ژن DRD1 در افرادی که میزان احساس درد در آنان پایین‌تر بود، بیشتر دیده شد. علاوه بر این در افرادی که میزان احساس درد در آنان در حد متوسط بود، ژن‌های COMT و OPRK1 بیشتر مشاهده شد و ژن DRD2 در افراد با احساس درد زیاد به مراتب بیشتر بود.

دردهای مزمن و طولانی مدت بر جنبه‌های مختلف زندگی انسان تاثیر می‌گذارند و شناسایی ژن‌هایی که تعیین‌کننده میزان تحمل درد هستند، می‌تواند راهی برای کشف روش‌های درمانی جدید باشد و به پزشکان در درک بهتر مکانیسم درد در بیماران کمک کند.

احساس درد

دو مرحله در احساس کردن درد وجود دارد:

مرحله ی اول، مرحله ی بیولوژیک است. برای مثال وقتی شما دچار سردرد می شوید، این مرحله از احساس درد به مغز شما سیگنال هایی می دهد که نشاندهنده ی بروز مشکلی در بدن انسان است.

محققان دریافتند در افرادی که بیش از یک بار در هفته دچار بی‌خوابی می‌شوند، در مقایسه با افرادی که مشکل خواب ندارند، به طور چشم‌گیری میزان تحمل درد پایین است

دومین مرحله، درک مغز از دردی است که در ناحیه ای از بدن وجود دارد. در این مرحله است که انسان نسبت به درد خود بی اعتنا می شود و به کارهایش ادامه می دهد و یا در نتیجه ی درد، دست از کار می کشد و بر روی درد خود تمرکز می شود.
عوامل تاثیرگذار بر میزان تحمل درد

– احساسات، قدرت جسمانی و شیوه ی زندگی فرد در میزان تحمل درد نقش دارد.

– افسردگی و اضطراب می تواند افراد را نسبت به احساس درد حساس نماید.

– ورزشکاران به نسبت افراد عادی بیشتر می توانند درد را تحمل کنند.

– افراد سیگاری و چاق کمتر می توانند درد را تحمل کنند.

علل کاهش توانایی تحمل درد

بی‌خوابی

مشکل بی‌خوابی می‌تواند تحمل درد را کاهش دهد. محققان دریافتند در افرادی که بیش از یک بار در هفته دچار بی‌خوابی می‌شوند، در مقایسه با افرادی که مشکل خواب ندارند، به طور چشم‌گیری میزان تحمل درد پایین است.

افسردگی

اگرچه مشخص نیست که چرا افسردگی خود را به شکل درد جسمی نشان می‌دهد، اما احتمال دارد به دلیل ایجاد اختلال در مسیر درک درد در مغز باشد. نتیجه یک بررسی نشان می‌دهد افرادی که افسردگی دارند، با درد مکرر و شدیدتری مواجه هستند.

دارو

مصرف برخی داروها به جای از بین بردن درد، آن را بیشتر می‌کنند، زیرا بدن به دارو مقاوم می‌شود و نیاز به میزان بالاتری پیدا می‌کند. یعنی در ابتدا تنها یک عدد قرص درد را کنترل می‌کرد، اما به مرور زمان، قرص تأثیر خود را از دست می‌دهد و لازم است فرد دوز بالاتری مصرف کند. افزایش دوز دارو به تغییرات مغزی منجر می‌شود و افراد نسبت به درد حساس‌تر می‌شوند.

جنسیت

نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد پس از عمل جراحی مردان در مقایسه با زنان درد کمتری می‌کشند، زیرا آستانه تحمل درد در زنان پایین‌تر است.

مغز

نتایج بررسی که در سال ۲۰۱۴ انجام شده است، نشان می‌دهد بین حساسیت به درد و ضخامت کورتکس مغز ارتباط وجود دارد.

MRI نیز نشان می‌دهد کمتر بودن ماده خاکستری در مغز را می‌توان با حساسیت بیشتر به درد مرتبط دانست.

ورزش

محققان در مطالعات خود دریافته‌اند که پس از ورزش کردن، افراد سالم تحمل بیشتری نسبت به درد دارند.

رنگ مو

شاید عجیب به نظر برسد اما نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد، افرادی که رنگ مویشان (به صورت مادرزادی) قرمز است، به درد حساس‌ترند و نسبت به دیگران به ماده بیهوشی بیشتری نیاز دارند. علت این امر می‌تواند جهش ژنی به نام MCIR باشد که باعث قرمزی مو می‌شود.

استرس

استرس بالا باعث مشکلات جسمی و روحی متعددی می‌شود؛ از جمله افزایش وزن، افسردگی و بیماری قلبی. از طرفی استرس طولانی مدت می‌تواند ایجاد درد کند و حساسیت بدن را نسبت به درد افزایش دهد.

نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد افرادی که استرس و اضطراب دارند، میزان تحمل درد پایین‌تری دارند. هورمون استرس باعث بالا رفتن حساسیت به درد در روده‌ها می‌شود که احتمالاً به سندرم روده تحریک پذیر منجر می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *