ماده اصلی که باعث تندی فلفل می شود، “کاپسایسین” نام دارد که درون اسپری فلفل نیز به کار می رود. کاپسایسین به غذا طعم و مزه می دهد اما در عین حال می تواند باعث احساس سوزش شدیدی شود که برای چندین دقیقه یا حتی ساعت ها ادامه داشته باشد. در هر صورت چه در دهان و چه بر روی پوست در اثر تندی فلفل احساس سوختگی و سوزش می کنید، با ما در هفت گنج همراه شوید و ادامه مطلب را بخوانید …
۱. از شیر کمک بگیرید
پروتئینی در شیر وجود دارد به نام “کاسئین” که مانند یک شوینده اثر “کاپسایسین” فلفل را از بین می برد. کاسئین درواقع ترکیبات کاپسایسین را از اعصاب و گیرنده های چشایی دهان دور نگه می دارد. حداقل نصف فنجان شیر بنوشید؛ البته پیش از بلعیدن شیر را خوب در تمام دهان بچرخانید. می توانید شیر را بیرون بدهید اما با این کار در ناحیه گلو احساس تسکین نخواهید کرد.
هرچه شیر خنک تر باشد تاثیر بهتری در مقابل احساس سوختگی از خود نشان می دهد.
اگر بر روی پوست در اثر تماس با فلفل یا ترکیبات آن احساس سوزش می کنید، آن ناحیه (به عنوان مثال انگشتان دست) را درون ظرفی پر از شیر و قالب های یخ فرو کنید. برای تاثیر بیشتر، شیر را همواره خنک نگه دارید و در صورت لزوم شیر را با شیر تازه عوض کنید.
اگر شیر در دسترس نبود، می توانید از دیگر محصولات لبنی، مانند ماست، بستنی، پنیر یا خامه استفاده کنید.
۲ . محلول آب و شکر بنوشید.
یک قاشق غذاخوری یا بیشتر شکر را در یک فنجان آب حل کنید و دهانتان را با آن شستشو دهید. محلول آب و شکر، با دمای ۲۰ درجه سانتی گراد، به اندازه شیر پرچرب با دمای ۵ درجه سانتی گراد مؤثر است. اما تاثیر تسکین دهنده اش تنها تا وقتی که در دهان قرار دارد ادامه پیدا می کند. بنابرین باید به طور مداوم دهان را با این محلول شستشو دهید تا سوزش برطرف شود.
۳. دهانتان را با روغن شستشو دهید.
“کاپسایسین” همچنین در روغن های گیاهی قابل حل شدن است. اما نسبت به آب تنها کمی مؤثرتر است. پس بهتر است تنها هنگامی استفاده شود که گزینه دیگری در دسترس نیست.
روش های دیگر
اگر ۳ گزینه بالا دردسترس نبود، می توانید از روش های زیر استفاده کنید. اما در نظر داشته باشید که این روشها توسط منابع معتبر علمی تایید نشده اند:
مقداری خیار بخورید. درواقع این روش رایجی است که مردم اندونزی و تایلند برای رفع سوزش ناشی از تندی در دهان از آن استفاده می کند.
هندی ها برای رفع سوزش فلفل، در کنار غذاهای تند مانند کاری و غیره، مقدار زیادی برنج می خورند. زیرا معتقدند غذا های نشاسته ای با تندی فلفل مقابله می کند. خوردن سیب زمینی و نان نیز به همان اندازه مؤثر خواهد بود.
نمک. خوردن غذا های پر نمک یا چیپس نمکی می تواند مؤثر باشد.
عسل را امتحان کنید.
خوردن هویج خام. نیازی به چرخاندل هویج در دهان نیست. تنها یک گاز به هویج بزنید و حس سوزش به طور قابل ملاحظه ای محو می شود!
خمیردندان سفید می تواند اثر سوزش فلفل روی پوست و همچنین دهان را کاهش دهد.
خوردن موز. بافت موز و شکر موجود می تواند به تسکین سوزش دهان کمک کند.
شکلات بخورید. روغن موجود در شکلات می تواند کاپسایسین موجود را در خود حل کند. شکلات شیری، به دلیل کاسئین موجود می تواند تاثیر بهتری داشته باشد.
یک سیب بخورید.
نکته ها:
حس سوزش به خودی خود نیز بعد از مدتی از بین می رود.
نوشیدن آب نه تنها به التیام حس سوزش در دهان کمکی نمی کند، بلکه با پخش کردن آن در دیگر نقاط دهان، باعث احساس سوزش بیشتری در دهان می شود.
اگر همراه با غذای تند از مواد غذایی حاوی شکر طبیعی (هویج رنده شده، پیاز سرخ شده و …) استفاده شود، این شکر با تندی فلفل مخلوط شده و احساس تندی غذا را کم می کند.
هنگام استفاده از فلفل برای درست کردن غذا های تند، می تواند در صورت حساسیت از دستکش استفاده کنید، یا دستتان را با کمی روغن گیاهی چرب کنید.
برای محافظت از چشم ها، بعد از خودن غذا های تند دست خود را بشویید و مراقب باشید که دست خود را به چشمتان نزنید.
برخورد فلفل تند با چشم ها، بینی و دیگر نقاط حساس بدن، تجربه بسیار ناخوشایندی خواهد بود. دلیل تاثیر اسپری فلفل در ناتوان کردن افراد وجود فلفل چیلی است. پس بسیار مراقب باشید.