اگر از شمای پدر مادر بپرسند بیش ترین میزان عدم توافق ،ناراحتی ، تیره شدن روابط ، تعارضات، دور شدن و فاصله گرفتن والدین و فرزندان چه وقتی است چه می گویید ؟در یک پاسخ نامه، بسیاری از والدین و فرزندان ، پاسخ مشابهی دادند:
زمان امتحانات»
والدین می گویند :بچه ها، حرف ها و راهنمایی های ما را نمی شنوند، بچه ها در مقابل می گفتند:والدین مدام تکرار میکنند درس بخوان؛نمره خوب بگیر؛ چرا به فکر خودت نیستی؛ ما خیر صلاح تو را میخواهیم و….گوش ما پر است از این حرف ها.
هم چنان که بسیاری از ما تجربه کرده ایم فصل امتحانات فصل دغدغه و نگرانی است و این فضا ، نه تنها دانش آموزان بلکه فضای خانه و خانواده را نیز در بر می گیرد.
بنابرین سوال به جای خواهد بود که والدین باید این روز ها چه کار کنند؟ بچه ها را وادار به درس خواندن کنند؟ بی خیال شوند؟مسافرت و مهمانی ها را به هم بزنند؟روی رایانه، رمز بگذارند و یا وسایل بازی را پنهان کنند؟
با توجه به شروع زودتر امتحانات امسال، مرور کوتاهی خواهیم داشت بر و ظایف والدین در روزهای گرم امتحانات :
1.فضا سازی کنید
بدون شک، اصلی ترین وظیفه والدین ایجاد فضای صمیمی ، امید بخش ، شادی بخش و شور آفرین است از ان جا که امتحان به خودی خود استرس دارد، محیط خانواده ، دغدغه ها و نگرانی های چنین فضای را به حد اقل می رساند.یادتان باشد که مکان مناسب برای مطالعه نباید سکوت مطلق داشته باشد اما از آن سو می بایست دارای نظم باشد نه هرج مرج. نیازی نیست که برای نیل به این مقصود ،خانه را چراغانی و گل کاری کنید بلکه همین قدر که فکر دانش آموزتان آرام باشد کافی است.
2.در زمینه های مالی ارام سازی کنید
بدون تردید مسائل مالی نقشی در نمرات تحصیلی و موفقیت فرزندان ایفا میکند (هم چنان که در سایر امور هم نقش مهمی دارد ) سامان بخشیدن مسائل مالی در زمان امتحانات وظیفه مهمی است که باید والدین ان را جدی بگیرند . از جمله موارد مالی که بخش زیادی از ان به کودک دانش اموز بی می گردد شهریه مدارس است که استرس او را تا حد زیادی افزایش می دهد. خاطر او را از این حیث ، آرام کنید.مسائل مالی –آن هم در شرایط کنونی – گاه عرصه را بر والدین تنگ میسازد.طبعا تحمل این فشار ، صبر آنان را سریز کرده و فشارهای را به دانش آموزان منتقل می کند. از طرفی دیگر ظرفیت دانش آموز محدود است و حساسیت وی زیاد. بر نامه ریزی اقتصادی در طول سال به ویژه در زمان امتحانات ، بیشترین کمک به دانش آموز است، تا با آسودگی خاطر به مسائل درسی و تحصیلی بپردازند
3.به خورد خوراکش برسید
پیشنهاد میشود والدین در طول امتحانات ، تغذیه فرزندانشان را از گروه غذایی گوشتی، حبوبات ،تخم مرغ، سبزیجات، میوه ها، شیر و لبنیات و نان و غلات انتخاب کنند ( هرچند از قدیم گفتند یک بار امتحان هزار بار نمیشود ولی مواظب باشید بد عادت نشوید) هم چنین به عنوان میان وعده ، بادام زمینی ، گردو و به طور کلی از مغزیجات به فرزندانشان بدهند بهتر است صبح امتحان حتما به فرزندانشان صبحانه دهند و نگذارند که فرزندانشان بدون صبحانه سر جلسه امتحان بروند اگر هم به علت استرس نمی تواند صبحانه بخورد ، می توانید با یک غذای یک اشتها بر انگیز نظرش را تغییر دهدید توصیه می شود صبحانه از این چیز ها باشد:
نان روغنی،یک لیوان شیرگرم، یک کاسه عدسی سر شیریا خامه و عسل ، تخم مرغ و یا حتی همان صبحانه سنتی نان پنیر و پنیر با خیار و گوجه ، به هر حال معده خالی نمی گذارد که آدم خوب فکر کند.
4. روشهای مطالعه یادش دهید
هر چند این ایام برای آموزش روش مطالعه به فرزندان کمی دیر است و شاید حتی تمرکز اورا هم ، به هم بزند اما استفاده از یک روش مطالعه خوب استاندارد باعث می شود تا بیشترین باز دهی در کمترین زمان ، نصیب فرزندانتان گردد لازمه این کار این است که یا خودتان اهل مطالعه باشید و یا در مورد روشهای صحیح مطالعه کسب اطلاعات کنید .، مثلا برای ایجاد تمرکز در مطالعه پیشنهاد میشود که روشهای چون طرح سوال ، تند خوانی، وخواندن اجمالی و جدیت در مطالعه ، خط کشیدن زیر مطالب مهم و ….. استفاده شود.
5. انتقال مشکلات را هدفمندی سازی کنید
مشکلات همیشه وجود دارد و شاید به تنهای و به خودی خود مهم نباشد ؛ مهم چگونگی رویاروی با آن است . سعی کنید دز زمان امتحانات حتی الامکان مشکلات را به فرزندان منتقل نسازید یا دست کم همه مشکلات را با همه ابعاد و زوایای نگران کننده و طاقت فرسا برای انان بازگو نکنید و حداقل در این مدت یک دو هفته ای، بین خودتان بماند این مشکلات حتی میتواند چیزی مثل اسباب کشی و تمام شدن موعد اجاره و………..باشد
6. دعواهایتان را برای وقت دیگری بگذارید
فرزندان شما خواه ناخواه از اختلافات شما و همسرتان آگاه میشوند . سعی کنید به این مشاجرات در حضور انها دامن نزنیم بیان اختلافات و بازگوی مجددآنها همرا القاب تحقیر امیز ، جسم و روح فرزندتان را حتی در ایام غیر امتحانی فرسوده می کند. ازردگی خاطر و فرسودگی جسم و روح فرزند تانمجالی برای یادگیری دروس به آنها نخواهد داد . دو هقته سکوت کردن و ندیدن و تحمل کردن ، نه تنها برای فرزندتان که برای شما هم خوب است و شاید تمرین مناسبی شود برای هفته های بعد.
7. رفت آمد خانوادگی را مدیرت کنید
همان طور که همه میدانیم ، به میهمانی رفتی و میهمانی دادن زیاد وقت زیادی از شما و فرزندانتان خواهد گرفت در زمان امتحانات میزان رفت آمد را کم کنید در غیر این صورت منتظر غرولندهای فرزندتان باشید که نتایج ضعیف امتحانات را به گردن مهمانی های یک ماهه اخیر شما می اندازد و هم چنین به فرزندانتان بیاموزیدکه مهارت «نه گفتن» را در خود تقویت کند تا بتواند در این ایام به درخواست های دوستان برای خارج شدن از فضای درسی «نه »بگوید.
8. فکر تفریحات سالم باشید.
درس خواندن طولانی و خسته کنند به سود فرزندتان نیست. تفریحات سالم، هرچه قدر که هم سالم باشند نظیر گردش در فضای ازاد کوه ، پارک رفتن و…. فوائد بسیاری برای شما و فرزندتان دارد غالب ابن تفریحات هزینه های کمتری در مقایسه با یک میهمانی رفتن یا میهمانی دادن بر دوش می گذارد تفریحات پر استرس و انرژی بر هم طبعا باید کنار گذاشته شوند.
9.تایید کنید تشویق کنید.
با تایید و تشویق فرزندتان حس عجیبی در وی رشد میکند او احساس می کند که قدرت عجیبی یافته است. قادر است بیش تر مطالعه کند ، یاد بگیرد، یاد گیری برایش جالب و شور انگیز خواهد شد برایش جایزه تعین کنید و همیشه از راه تنبیه وارد نشوید.
10. هرگونه تحقیر ، سرکوب کردن و طعنه زدن اکیداٌ ممنوع
بدون هیچ تردیدی کلمات ناراحت کننده ، طعنه آمیز و ریش خند کننده اجازه فعالیت های مفید را زا فرزندتان سلب می کند ایا شما خودتان حاضرید طعنه، ریشخند و کامات تحقیر آمیز بشنوید و با این وجود کاری مثبت و سازنده انجام دهید؟کاهش کلمات منفی و تحقیر آمیز باعث موفقیت فرزندتان خواهد شد مقایسه کردن هم، از موارد ممنوعه مخصوصا در این ایام و ممکن است واکنشی کاملا منفی ودر جهت خواست شما پدید اورد
11. شنونده خوبی باشید
همیشه اوضاع بر وفق مراد نیست . گاه دانش آموز از درسی تنفر دارد گاه نسبت به رفتار معلمی اعتراض دارد یا از یاد گیری درسی عاجز است. در بیشتر این مواقع فرزندتان ، راهنمایی های شما را نمی خواهد بلکه به دنبال گوشی شنواست؛ در پی آن است که کسی حرفهایش را بشنود و قضاوت نکند . او با درد دل کرد احساس سبکی خواهد کرد . در چنین موقعیت های به استقبالش بروید . از قضاوت کردن در باره حرف هایش جدا پرهیزید . از توصیه کردن اجتناب ورزید . وظیفه شما فقط شنیدن است . حرف هایش را بپزیرید ، سعی کنید احساس او را در ک کنید و مطمئن باشید همه چیز به خیر و خوشی خواه گذشت. انشا الله
احسنت احسنت……دارید خوب ویرایش می کنید….